Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Αλέξανδρος Μπουρδούμης: «Η δουλειά του ηθοποιού είναι μαραθώνιος, όχι 100 μέτρα»

Συνέντευξη στο Γιώργο Παπανικολάου

Ηθοποιός με στέρεες βάσεις. Mε το σπαθί του, όλα κερδισμένα. Και αυτό δεν το βρίσκεις τόσο συχνά, στο χώρο του θεάματος. Ο άνετος και χαμογελαστός Αλέξανδρος Μπουρδούμης, στο Thesout,  μιλάει σε μια από τις καλύτερες του φάσεις...

Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης στο Thesout: «Η δουλειά του ηθοποιού είναι μαραθώνιος, όχι 100 μέτρα»


- Είστε για ένα ακόμα Παρασκευοσάββατο στη Θεσσαλονίκη, με τη παράσταση "Τώρα που γυρίζει" στο θέατρο ΒΕΡΓΙΝΑ του Regency Casino Θεσσαλονίκης, μετά από την παρουσίαση στο FAUST, θεατρικό πολυχώρο της Αθήνας, και μια χειμωνιάτικη περιοδεία στην Ελλάδα. Θαρρώ, ήταν η πρώτη σου φορά σε χειμωνιάτικη περιοδεία.

Ναι, όντως, δεν έχω ξανακάνει τόσο μεγάλη περιοδεία μέσα στο χειμώνα. Έχει τύχει, απλώς να παίξω κάποιες φορές στη Θεσσαλονίκη.

- Πως ήταν αυτή η χειμωνιάτικη εμπειρία περιοδείας;

Είναι πολύ διαφορετική εμπειρία σε σχέση με τη καλοκαιρινή περιοδεία, που κάνω συνήθως. Είμαστε ένας πολύ μικρός θίασος και είναι σαν να έχουμε βγει μια ομάδα ατόμων, μαζί με τους τεχνικούς, συνολικά έξι άτομα. Οργώνουμε την Ελλάδα και είναι σαν ένα ευχάριστο trip, παρέα που στήνουμε το καλώς εννοούμενο "τσαντίρι" μας και παίζουμε το έργο μας. Παίξαμε και σε μέρη που εγώ δεν έχω ξαναπαίξει, όπως το Διδυμότειχο. Πολύ ψηλά στο χάρτη της χώρας μας! Φτάσαμε μέχρι Ορεστιάδα! Ο κόσμος ανταποκρίνεται, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε. Μας αγκαλιάζει! Πιστεύουμε ότι έχουμε μια "δυνατή" παράσταση.

- Δεν είναι μια κλασσική κωμωδία...

Όχι! Είναι ένα διαφορετικό έργο, ενός σημαντικού συγγραφέα, του Ντέιβιντ Μάμετ, με το μαύρο χιούμορ που έχει και τη καυστική σάτιρα που τον χαρακτηρίζει. Ένα έργο που δίνει τροφή για σκέψη και συζήτηση μετά τη παράσταση. Αρέσει πάρα πολύ στο κοινό. Τους ευχαριστεί γιατί δεν είναι από τα κλασσικά έργα που παρουσιάζονται συνήθως, στη περιφέρεια.

- Τι σε δυσκόλεψε στο Τσάρλς Φοξ, τον ήρωα που υποδύεσαι φέτος;
Καταρχάς, ο Ντέιβιντ Μάμετ είναι από τους πλέον δύσκολους συγγραφείς για να ερμηνεύεις επί σκηνής. Έχει τρομακτικά γρήγορους ρυθμούς. Το "χτίσιμο" του ρόλου είναι δύσκολο. Παίζει πολύ με το υποσυνείδητο του ήρωα. Είναι δύσκολο να το "χτίζεις" παίζοντας. Κάνεις ταχύρρυθμα σεμινάρια κάθε βράδυ. Δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα! Είναι μια καταιγιστική παράσταση, διάρκειας μίας ώρας και είκοσι λεπτών. Παίζοντας έργα σα του Μάμετ, ακόμα και αν δεν θέλεις, γίνεσαι καλύτερος ηθοποιός. Ο Γιάννης Μόσχος, ο σκηνοθέτης της παράστασης, μας "ξεζούμισε" και καλά έκανε! Πολύ διαφορετικός ο ρόλος που κάνω, σε σχέση με ότι ερμήνευσα τελευταία.  Γι αυτό και είπα το "ναι" σε αυτή τη συνεργασία, να δοκιμαστώ σε κάτι άλλο.

- Το κοινό, τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, δεν δέχεται μια υπερπροσφορά θεατρικών παραστάσεων; Το καλό ξεχωρίζει;

Κάποιοι ηθοποιοί που δεν έπαιζαν τόσο συχνά στο θέατρο, τώρα λόγω της κρίσης στη τηλεόραση, εστιάζουν σε θεατρικές δουλειές. Φέτος ξεπεράσαμε τις 600 πρεμιέρες στην Αθήνα. Υπάρχει πληθώρα παραστάσεων, με καλές και κακές δουλειές. Εκεί, είναι δύσκολο, πλέον, να ξεχωρίσει κάποια παράσταση από τις λεγόμενες "off Broadway" γιατί οι μεγάλες παραγωγές είναι πιο λίγες και το μεγάλο κοινό, θα τις τιμήσει, για λόγους μεγάλης διανομής κ.λ.π. Οι παραστάσεις, σα και τη δική μας, θέλουν σίγουρα πολύ χρόνο και πολύ πίστη, σε αυτό που κάνεις, για να μπορέσει να φέρει ένα αποτέλεσμα. Θα φανεί ποιοι είναι δυνατοί, ποιοί αντέχουν! Ποιοι έχουν στηριχτεί στη δουλειά και όχι στο "φαίνεσθαι". Όπως, οι δάσκαλοί μου έμαθαν, η δουλειά του ηθοποιού είναι μαραθώνιος-όχι 100 μέτρα! Κρίνεσαι στη διάρκεια!

- Τι έχεις εκτιμήσει στη συνεργασία σου με τον Αλέκο Συσσοβίτη;

Με τον Αλέκο Συσσοβίτη δέσαμε. Δεν γνωριζόμασταν! Είμαστε δύο αρσενικά παλαιάς κοπής. Αγαπάμε πολύ τη δουλειά. Δεν το βάζουμε κάτω. Είμαστε πάνω στο κύμα και αγαπάμε τη κάθαρση. Το καταλαβαίνει όποιος έρθει να μας δει. Μαζί με την Ευτυχία Γιακουμή, κάνουμε ένα ιδιαίτερο τρίο. Με τον Αλέκο θεωρώ ότι δεν θα σταματήσει εδώ η επαφή μας, μετά το πέρας της συνεργασίας. Είναι από τις ελάχιστες φορές που το λέω σε συνέντευξη. Θεωρώ, ότι θα είμαστε καλοί φίλοι. Μιλώντας για θέατρο και πράγματα που μας απασχολούν, για τη ζωή μας, για τις γυναίκες της ζωής μας....Το θέατρο, σίγουρα, μπορεί να μας ξαναενώσει σε μια επόμενη παραγωγή. Ο Αλέκος έχει έναν εξαιρετικό χώρο στην Αθήνα, το FAUST, που πρέπει να τον επισκεφτούν όλοι. Ο Αλέκος Συσσοβίτης έχει μπέσα! Αυτό -με μια λέξη.

- 26 Μάρτη θα είσαι στο "Maxim" στο Παρίσι, όπου θα συμμετάσχεις σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση. Θαρρώ, είναι πολύ τιμητικό για το πρόσωπο σου...

Σίγουρα! Δεν τον περίμενα! Ασχολούμαι και με το μουσικό θέατρο, τραγουδάω όπως ξέρεις. Μου έγινε η πρόσκληση, να παρευρεθώ και θα είναι μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών, όπως ο Ντέμης Ρούσσος. Εγώ θα κάνω ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα, με τη συνοδεία πιανίστα.

- Και θα κάνεις μια μουσική παράσταση στο τέλος του Μάη;

Τώρα "κλείνουμε" και οργανώνουμε αυτή τη παράσταση, που θα παρουσιάσουμε στο Παρίσι, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαλισσόβα, σε μια δικιά μου ιδέα. Ένας μουσικοθεατρικός μονόλογος, που θα πούμε λεπτομέρειες σε λίγο καιρό. Ακόμα είναι νωρίς. Θα είναι πάντως κάτι εντελώς διαφορετικό.

Ολοκληρώθηκε η παρουσία σου στα "Κλεμμένα Όνειρα", έκανες ένα ωραίο πέρασμα από τη κωμωδία "Με τα παντελόνια κάτω" υποδυόμενος τον...εαυτό σου, και τώρα θα είσαι στο "Σπίτι της Έμμας"!

Έχω ξεκινήσει γυρίσματα εδώ και καιρό, με το "Σπίτι της Έμμας", το σήριαλ στο Mega Channel. Ένας ωραίος ρόλος δίπλα στην "Έμμα"-όπως όλοι μας. Είμαι χαρούμενος που ξανασυναντώ το κ.Μπέζο και τη κ.Δανδουλάκη, που έχω συνεργαστεί μαζί τους θεατρικά, σε δικούς τους θιάσους. Παίζω με τη Χρύσα Παππά, μια εξαιρετική συνάδελφο, που έχουμε πολλές σκηνές μαζί. Μια ωραία κωμωδία! Συνεργάζομαι με τον Ανδρέα Μορφονιό, σκηνοθέτη της σειράς, που λέγαμε χρόνια να συνεργαστούμε. Είμαι χαρούμενος που κάνω τόσο πολλά και διαφορετικά πράγματα. Δεν τα παρατάω, με την έννοια, πως όταν όλα είναι δύσκολα γύρω μας, εμείς μέσα από τις δυσκολίες μαθαίνουμε και προχωράμε.

- Η επόμενη ερώτηση, αφορά τη παράστασή σας. Ευτυχία δίχως χρήμα, υπάρχει;

Ο δικός μου ήρωας δεν το πιστεύει. Είναι λάτρης του χρήματος. Θεωρεί ότι αυτό πρέπει να κυνηγάμε στη ζωή. Είναι πραγματιστής ο ήρωας μου. Στη δική μου ζωή, κάποιος που επιλέγει να γίνει ηθοποιός, όπως εγώ που ασχολούμαι 17 χρόνια τώρα με τη Τέχνη αυτή, αν νομίζει ότι θα βγάλει λεφτά και θα γίνει πλούσιος, απατάται οικτρά! Ηθοποιός γίνεσαι για το καλό της ψυχής σου. Για να αισθάνεσαι ο ίδιος καλά. Ηθοποιοί είμαστε για να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι. Πλούσιος δεν έγινε κανείς από το θέατρο. Συνεχίζω να πιστεύω πως, αυτή η δουλειά δεν αντέχεται, αν κάποιος νομίζει ότι θα γίνει πολύ γνωστός, διάσημος και θα έχει γύρω του πολλές γυναίκες και λεφτά! Αν πάει με αυτό το σκεπτικό, το πιο πιθανό είναι να τη πατήσει πάρα πολύ άσχημα.

- Τα αργά και σταθερά βήματα σε χαρακτηρίζουν;

Ναι. Με αργά και σταθερά βήματα ξεκίνησα σε αυτό το χώρο και έτσι θέλω να συνεχίσω. Μικροί-μικροί στόχοι να πραγματοποιούνται. Όπως έλεγα πριν πολλά χρόνια μέσα μου (επειδή τέλειωσα την ελληνογαλλική σχολή), ονειρευόμουν κάποια στιγμή να βρεθώ στο αγαπημένο μου Παρίσι, να κάνω κάτι σαν ηθοποιός. Και να που γίνεται, ξαφνικά από εκεί που δεν το περίμενα. Τιμή και χαρά να βρεθώ στο ιστορικό Μaxim.

- Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης τραγουδά στο Παρίσι, λοιπόν!

Ένας Έλληνας  θα τραγουδήσει εκεί και ελληνικά τραγούδια-όχι μόνο ξένα. Να τιμήσουμε το ελληνικό ρεπερτόριο τραγουδώντας Μελίνα Μερκούρη. Ξέρεις, Μαρία Κάλλας, Μελίνα Μερκούρη, Ειρήνη Παππά θεωρώ ότι είναι σύμβολα-προσωπικότητες, συνώνυμα της χώρας μας.
thesout.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεκτά ΟΛΑ τα σχόλια αρκεί να μην είναι υβριστικά και διαφημιστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...